Meedoen is voor iedereen: door weer en wind naar de Jumbo

08-01-2019
Door weer en wind naar de Jumbo
De 18-jarige Pieter Leijten uit Oudenbosch slaagde bij Het Berkenhofcollege in Breda voor voor het praktijkexamen met profiel Logistiek en heeft het KPC certificaat SVA2, Orderpicker, behaald. Op 12-jarige leeftijd kwam Pieter op deze school voor Voortgezet Speciaal Onderwijs terecht Nu wil hij fulltime aan de slag bij het Jumbo distributiecentrum in Breda, waar hij gedurende twee jaar vier dagen in de week stage liep. “Kan ik mooi sparen voor een VW Golf of een BMW.”
Door weer en wind naar de Jumbo

Pieter heeft het bij het distributiecentrum goed naar zijn zin. Hij helpt onder andere bij het verwerken van lege kratten, bier- en colaflessen die retour komen, wijst vrachtwagenchauffeurs de weg naar de plekken waar ze moeten laden, vult big bags met lege colaflessen en zorgt ervoor dat oud papier in de papierpers verdwijnt. Fysiek best zwaar werk. “Op het einde van de dag ben ik moe”, zegt hij.

Leren is nooit zijn ding geweest. “Dat vind ik gewoon moeilijk.” Op de lagere school al daagde hij leerkrachten graag uit. “Ik kon niet goed meekomen en ging daarom maar leerkrachten pesten. Ik ben heel vaak de klas uit gestuurd.” Op Het Berkenhofcollege ging het beter. Hij kreeg meer aandacht en het leertempo lag een stuk lager. “Dat was wel zo fijn. Als het niet lukte om te leren, kon ik dat met een leraar bespreken. Er werd ook rekening met je gehouden als je een keer je dag niet had.”

Pieter koos in de bovenbouw aanvankelijk voor de leerroute groen, maar stapte over naar logistiek, een richting waar hij meer affiniteit mee heeft. Bij het Jumbo distributiecentrum, zijn stageplaats, is hij helemaal opgebloeid. Zijn begeleider op het werk, jobcoach Claudia Heijens van Koraal , zag het gebeuren. “Aanvankelijk had Pieter aansturing nodig. Tegenwoordig werkt hij zelfstandig.

Hij heeft als persoon een enorme ontwikkeling doorgemaakt en is veel zelfverzekerder geworden. Hij heeft ook geleerd zijn mening te ventileren. Daarbij is hij ontzettend gemotiveerd om te werken. Lui is een woord dat hij niet kent. Pieter is op het werk een jongen zonder problemen. Niet voor niets wil Jumbo hem heel graag houden.”

Volledig artikel
Lees hier het volledige artikel over Pieter

Deel deze pagina op